Aminohapped on orgaanilised ühendid, mis moodustuvad, et luua valke. Nii aminohapped kui ka valgud on elu ühed tugitalad. Pärast valkude seedimist või lagundamist jäävad järele just aminohapped. Organism vajab erinevaid aminohappeid selleks, et:
- lagundada toitu;
- kasvada;
- parandada keha kudesid;
- ning teostada mitmeid teisi organismi funktsioone.
Aminohapped jaotatakse kolme gruppi:
Asendamatud aminohapped
Neid asendamatuid ja hädavajalikke aminohappeid organism ise ei sünteesi, mistõttu vajamineva koguse peab organism saama toiduga. Kokku on üheksa asendamatut aminohapet: histidiin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, fenüülalaniin, treoniin, trüptofaan ja valiin.
Asendatavad aminohapped
“Asendatavaid” aminohappeid on meie organism võimeline ise sünteesima ka juhul kui toit ei sisalda piisavas koguses vastavaid aminohappeid.
Asendatavate aminohapete hulka kuuluvad alaniin, asparagiin, aspartaat ja glutamiinhape ehk glutamaat.
Mittepõhilised aminohapped
Mittepõhilised aminohapped on tavaliselt asendatavad aminohapped, välja arvatud juhtudel kui meid vaevab haigus ja stress. Nende hulka kuuluvad arginiin, tsüsteiin, glutamiin, türosiin, glütsiin, ornitiin, proliin ja seriin.
Iga toidukorraga peaksime omandama tasakaalustatud koguse nii asendamatuid kui ka asendatavaid aminohappeid.
Toitumises kasutatav valk sisaldab 20 erinevat aminohapet ning professionaalid väidavad, et eraldi sööduna peaks aminohapetel olema ergogeneetilised ehk näiteks spordis sooritust parandavad lisatoimed ning neid soovitatakse füüsiliselt aktiivsetele inimestele. See on ka üheks põhjuseks, miks aminohapped on viie kõige populaarsema spordiga seotud toidulisandi hulgas.
Teoorias peaksid aminohapped parandama sooritusvõimet, suurendades anaboolsete hormoonide eritamist, reguleerides energia tarvitamist trenni ajal, ennetades ületreeningu ebasoodsaid mõjusid ja ennetades vaimset väsimust. On märgitud, et väikeste koguste aminohapete tarbimisel koos süsivesikutega võib ajutiselt suurendada lihasvalkude metabolismi ehk ainevahetust.
Teadusuuringud on teinud kindlaks, et enamus aminohappeid on ohutu tarbida kui järgitakse pakendil ettenähtud soovituslikke koguseid. Tuleb meeles pidada, et liigsete koguste tarbimisel võivad aminohapped reageerida valkude ainevahetusega. Enne tarbima hakkamist soovitame alati konsulteerida arsti või apteekriga.
Erinevate tervisealaste probleemide ning tervisliku toitumise ja eluviiside kohta saad lugeda aadressil: https://lambertseesti.ee/terviseakadeemia/
Oma tervisealase probleemi lahendamisel pöördu Lamberts kliiniliste nõustajate poole https://lambertseesti.ee/kusi-apteekrilt/