Tagasi

Toidulisandid ja erektsioonihäirete leevendamine

Categories
Artikkel | Toidulisandid, mis aitavad toetada meeste tervist | Lamberts Eesti

Mitme uuringu kohaselt ei soovi mehed oma terviseprobleeme arutada. See on veelgi ilmsem juhul, kui tegemist on tundlike teemadega, ja meie eesmärk on just seda muuta.

Meestel – ja tegelikult ka naistel – on vaja oma tervisliku seisundi muutustest julgelt rääkida ja vajadusel kõhklemata arsti poole pöörduda.

Erektsioonihäired

Erektsioonihäireid esineb sagedamini kui enamik meist arvab. Ligikaudu 40% meestest on 40. eluaastaks seda probleemi suuremal või vähemal määral kogenud.

Erektsiooni saamise ja säilitamise võime on paljude meeste jaoks oluline mehelikkuse mõõdupuu. Erektsioonihäiretel võivad olla tõsised psühhosotsiaalsed tagajärjed, sest need mõjutavad mehe enesehinnangut, suhteid ja üldist heaolu.

Erektsioonihäirete tekkepõhjused

Erektsiooni saamise ja säilitamise võime sõltub erinevatest orgaanilistest, psühhosotsiaalsetest, endokriinsetest ja psühhogeensetest mõjuritest, seega on erektsioonihäirete tekkepõhjused enamasti mitmetahulised. Pea iga haigus võib erektsioonile mõju avaldada, põhjustades muutusi närvisüsteemis, veresoonkonnas või hormonaalses süsteemis.

Erektsioon on neurovaskulaarne reflektoorne nähtus, mida mõjutavad endokriinsed tegurid ja kesknärvisüsteem.

See on subjektiivne ning sõltub erinevatest teadvustatud ja teadvustamata protsessidest. Niisiis on erektsioon eri signaalidest moodustuva keeruka terviku lõpptulemus.

Erektsioonihäired on eelkõige orgaaniline nähtus, millel on tugev seos südame-veresoonkonnahaiguste, liikumisvaeguse, rasvumise, suitsetamise, kõrge kolesteroolitaseme, dementsuse, kõrgvererõhktõve ja metaboolse sündroomiga (Kessler, 2019).

Vaatamata erektsioonihäirete kaugeleulatuvatele tagajärgedele näitab statistika, et mehed ei kipu selle probleemiga tegelema: ainult pooled erektsioonihäiretega meestest pöörduvad üldse ravile ja nemadki lükkavad seda sageli mitu aastat edasi.

Rida uuringuid viitab sellele, et erektsioonihäireid saab leevendada ainevahetushäirete ravimisega, näiteks põletikuliste protsesside leevendamise, redoks-tasakaalu parandamise, insuliiniresistentsuse ravimise ja endoteeli funktsiooni parandamisega (Amaral & Ramalho-Santos, 2009; Corona, 2014; Maiorino, 2015).

SAGEDASEMAD SÜMPTOMID

  • Võimetus erektsiooni saavutada;
  • Võimetus säilitada erektsiooni orgasmini;
  • Erektsiooni kadumine või nõrgenemine penetratsiooni käigus.

RISKITEGURID

  • Alkoholism ja suitsetamine
  • Ateroskleroos (ja südamehaigused, sh kõrgvererõhktõbi)
  • Eesnäärme healoomuline suurenemine
  • Metaboolne sündroom, sh rasvumine, kõrgvererõhktõbi, düslipideemia ja/või kõrge veresuhkrutase
  • Diabeet
  • Ravimid, nt vererõhku langetavad ravimid, sedatiivsed ravimid, trankvillisaatorid ja amfetamiinid
  • Kilpnäärme alatalitlus
  • Suguelundite põletikulised haigused (sh süüfilis)
  • Eesnäärmepõletik
  • Hulgiskleroos
  • Psühholoogilised tegurid (nt depressioon, süütunne, muretsemine)
  • Kiiritusravi
  • Stress
  • Testosteroonivaegus
  • Vaagnapiirkonna trauma
  • Hüperprolaktineemia
  • Ajuripatsi alatalitlus

Olulised biokeemilise tasakaalu häired

Ainevahetuse regulatsioon

Ainevahetuse regulatsiooni häired põhjustavad muutusi kudede koostises ja kommunikatsioonivõrgustikes, rasvkoe lisandumist, insuliinisignaali ülekande halvenemist, triglütseriidide sünteesi suurenemist ja glükogeeni sünteesi vähenemist.

Terves organismis seob insuliiniretseptor insuliini, tekitades glükoosi omastamist ja ainevahetust soodustavate signaalide jada. Metaboolne düsfunktsioon avaldub insuliinitundlikkuse vähenemisena, mis halvendab glükoosi omastamist vereringest, see omakorda põhjustab vabade rasvhapete suurenenud vabanemist rasvkoest seerumisse.

Normaalne glükoosiainevahetus parandab aja jooksul insuliinitundlikkust ja järgnevaid ainevahetusprotsesse, vähendades glükoosiainevahetuse muutustest põhjustatud põletikuga seotud mõjureid.

Põletik

Süsteemset põletikku peetakse metaboolse düsfunktsiooni peamiseks tunnuseks. Metaboolne stress, mida põhjustavad hüperglükeemia ja glükatsiooni kaugelearenenud lõppsaadused, aktiveerib põletikuradu; see tekitab põletikulisi tsütokiine, soodustades seeläbi koekahjustuste tekkimist (Goldin, 2006).

Seega piirab põletiku leevendamine insuliiniresistentsust soodustavate radade aktiivsust, aidates kaasa ainevahetuse funktsioonihäire tagasipööramisele (Tornatore, 2012).

Oksüdatiivse stressi vähendamine

Reaktiivsete hapnikuühendite liigtootmist peenises on seostatud diabeedi ja südame-veresoonkonnahaigustega seotud erektsioonihäiretega (Amaral & Ramalho-Santos, 2009). Erektsiooni parandamiseks on soovitatud oksüdatiivset stressi vähendavaid ravistrateegiaid.

Häirunud lämmastikoksiidisünteesi normaliseerimine

Endoteeli rakud kasutavad arginiini veresooni laiendava lämmastikoksiidi (NO) tootmiseks. On selgunud, et arginiini toime veresoonte laienemisele vähendab erektsioonihäirete korral esinevat perifeersete veresoonte ahenemist.

Mida ravides arvesse võtta

Toimetulek stressiga

Stress soodustab oluliselt erektsioonihäirete tekkimist ning stressi maandamise tehnikad, kehaline aktiivsus, nõustamine ja partnerite omavaheline avatud suhtlemine võivad olla vajalikud abinõud.

On leitud, et mitmesugused toitained ja ravimtaimed leevendavad stressi ning toetavad hüpotalamuse-ajuripatsi-sugunäärmete telje toimimist, mis on stressiga seotud erektsioonihäirete edukaks raviks väga tähtis.

Toidulisandid

Hiina kaneelipuu (Cinnamomum cassia)

Tavalisel maitseainel kaneelil on teatud toimemehhanismid, mis toetavad veresuhkrusisalduse hormonaalset reguleerimist. On selgunud, et kaneelis leiduvad ühendid suurendavad insuliinitundlikkust ja kõhunäärme beetarakkude funktsiooni. Lisaks viitavad uuringutulemused sellele, et kaneel aitab kõrge veresuhkrutaseme korral (Adisakwattana, 2011; Mollazadeh & Hosseinzadeh, 2016).

Kaneel langetab kõrget veresuhkrutaset mitme eri mehhanismi toimel, sealhulgas glükoosi imendumise aeglustamise kaudu. Kaneel piirab ka glükoosi imendumist seedetraktis, mis aitab kõrget veresuhkrutaset leevendada.

Ka muud uuringud räägivad kaneeli kasulikkuse poolt. Ühes uuringus, milles osales 79 teise tüübi diabeediga patsienti, manustasid osalejad nelja kuu jooksul 3 g kaneeliekstrakti päevas, seejärel täheldati glükoosinäitude stabiilsuse paranemist. Tulemused näitasid tühja kõhuga mõõdetud plasmaglükoosisisalduse olulist vähenemist kaneelirühmas (10,3%) võrrelduna platseeborühmaga (3,4%; p = 0,0380) (Mollazadeh & Hosseinzadeh, 2016).

L-arginiin

Erektsioonihäirete tekkepõhjustega on seostatud endoteeli funktsioonihäireid; sellisel juhul võib kasuks tulla L-arginiini kasutamine abiainena (Mathers et al., 2009). L-arginiin on aminohape, mis toimib lämmastikoksiidi doonorina ja toetab seega lämmastikoksiidi funktsiooni võimendamise kaudu erektsiooni. On oletatud, et see põhjustab inimese kavernooskeha aeglast ja pikaajalist lõdvestumist.

Tsink

Erektsioonihäirete korral täheldatakse sageli tsingipuudust, organismi piisav tsingiga varustamine on aga oluline ajuripatsi ja neerupealiste hormoonide ning suguhormoonide tootmiseks ja sünteesiks (Sauer et al., 2020). Uuringud on näidanud, et tsinki toidulisandina kasutavatel patsientidel paranesid nii potents, erektsioonivõime, libiido kui ka suguühete sagedus (Fallah, 2018; OM & Chung, 1996).

Harilik ženšenn (Panax ginseng)

Ženšenni toimet erektsioonihäirete ravis on põhjalikult uuritud ja üks süstemaatiline analüüs tõi esile häid tõendeid selle ravimtaime kasuks (Jang, 2008). Kuid kuna analüüsitud uuringud olid väikesemahulised, on vaja usaldusväärsemaid tõendeid. Läbiviidud uuringutes kasutati punast ženšenni (koorimata ženšenni) ja (ekstraktide) annused varieerusid vahemikus umbes 1800 mg kuni 3000 mg. Ženšenni täpne toimemehhanism on teadmata. Kuid loomadega läbiviidud uuringud on näidanud, et ginsenosiidid lõõgastavad kavernooskeha silelihaseid, suurendades lämmastikoksiidi vabanemist; teised uuringud on viidanud, et ženšenn võib põhjustada kavernooskeha silelihaste lõõgastumist lämmastikoksiidiraja kaudu. Ka ženšenni adaptogeenne toime võib kasuks tulla ja tugevdab tõenäoliselt selle ravitoimet erektsioonihäirete korral.

Roosilõhnaline kuldjuur (Rhodiola rosea)

Ühes uuringus täheldati 75%-l osalejatest seksuaalfunktsiooni paranemist pärast 150–200 mg kuldjuure kasutamist 12-nädalase ajavahemiku jooksul (Khanum, 2005). Lisaks täheldati vähemal määral eesnäärmevedeliku normaliseerumist ja androgeeni ainevahetuse kõrvalsaaduste hulga suurenemist (Khanum, 2005). See viitab sellele, et androgeenide tootmise suurenemine on hormonaalse tasakaalu jaoks vajalik.

Hõlmikpuu (Ginkgo biloba)

Hõlmikpuu on näidustatud eriti selliste erektsioonihäirete korral, mis tekivad antidepressantide kõrvaltoimena. Hõlmikpuu toimib arvatavasti peenise silelihaste lõõgastamise ja lämmastikoksiidivarustuse suurendamise teel, parandades selle kehapiirkonna verevarustust (McKay, 2004).

Astaksantiin

Uuringud viitavad astaksantiini tugevale antioksüdantsele toimele: in vitro uuringutulemustest ilmneb, et see ennetab lipiidide peroksüdatsiooni sama tõhusalt kui alfatokoferool ja tõhusamalt kui beetakaroteen. On väidetud, et astaksantiini võime ühevalentset hapnikku siduda on 500 korda tugevam kui E-vitamiinil ja 40 korda tugevam kui beetakaroteenil (Pashkow, 2008).

Teistest uuringutest ilmneb, et astaksantiini põletikuvastased toimed tulenevad tõenäoliselt selle antioksüdantsest aktiivsusest, mis pärsib põletikumediaatorite tootmist.

Ubikinool

On leitud, et ubikinool parandab endoteeli funktsiooni ja veresoonte laienemist. See on CoQ10 eelistatud vorm inimestele, kellel esineb raskusi ubikinooni muundamisel ubikinooliks (Kumar, 2009).

Organismi võimet ubikinooni ubikinooliks muundada võivad halvendada mitmed tegurid, sealhulgas tugev oksüdatiivne stress, vananemine, kroonilised haigused, statiinide kasutamine ja metaboolse nõudluse suurenemine. Kõik need võivad erektsioonihäiretega inimesel olulised olla (Kumar, 2009; Zaki, 2014).

Tänu oma väga tõhusale antioksüdantsele toimele kaitseb CoQ10 mitokondrimembraane vabade radikaalide põhjustatud kahjustuste eest. On selgunud, et CoQ10 ennetab nii membraanide oksüdeerumist kui ka lipiidide peroksüdatsiooni ning soodustab teise olulise antioksüdandi – tokoferooli – taastumist (DiNicolantonio, 2015; Yang, 2015). Lisaks on uuringud järjepidevalt näidanud, et CoQ10 suurendab oksüdeeriva ensüümi aktiivsust, leevendab oksüdatiivset stressi ja kaitseb selle eest (DiNicolantonio, 2015; Yang, 2015).

Küüslauk (Allium sativum)

Küüslauk ergutab südame-veresoonkonna tervist toetava vesiniksulfiidi (H2S) tootmist.

H2S toimed südame-veresoonkonnale hõlmavad ka inimese erektsioonivõimet (Yang, 2013). Peenise kavernooskehas on tuvastatud H2S sünteesis osalevaid ensüüme. Selle koe lõõgastumine on erektsiooni säilitamiseks vajalik (Yang, 2013).

Kuigi uuring viidi läbi loomadel, juhib see tähelepanu kahele erektsioonihäirete puhul aktuaalsele probleemile: kudede veresoonte laienemise olulisus ja signaalmolekulide roll selle protsessi soodustamises.

K2-vitamiin

Rotterdami uuring näitas, et K2 manustamine toiduga mõjub kaitsvalt, ennetades südame isheemiatõbe vanemaealistel meestel ja naistel. See prospektiivne populatsioonipõhine uuring viidi läbi 10 aasta jooksul ja selle käigus jälgiti 4807 algselt tervet meest ja naist, kes olid uuringu alguses üle 55-aastased. Uuringu läbiviijad leidsid, et K2-vitamiini poolest rikaste toiduainete tarbimine (millest saadi vähemalt 32 µg päevas) seostus arterite lubjastumise, südame-veresoonkonnahaigustega seotud surma ja põhjusest sõltumatu suremuse vähenemisega (Geleijnse et al., 2004).

Veresoonte seinte lubjastumine vähendab ka nende elastsust, see mõjutab kudede veresoonte laienemist.

K-vitamiin vähendab veresoonekahjustuste riski (Gast et al., 2009).

Lisaks sellele leiti Framinghami teise põlvkonna kohortuuringus, et K1-vitamiini suurem tarbimine toidu ja/või toidulisandite näol seostus suurema insuliinitundlikkusega (Choi , 2011; Yoshida, 2008).

Allikad: Lamberts Healthcare Clinical Notes

Artiklis mainitud tooted