Tagasi

Kuidas leevendada menopausi sümptomeid?

Categories

Menopaus tähistab naise reproduktiivse ea lõppu.

Enamasti algab see vahemikus 45-60  eluaastat, keskmiselt 51-aastaselt. Menopaus tekib, kui naise munarakud lõppevad ja sellega kaasneb munasarjade östrogeeni ja progesterooni vähenemine.

Menopausile eelneb perimenopaus, mis kestab enamasti 2-3 aastat. Selle peamisteks sümptomiteks on ebaregulaarne menstruatsioonitsükkel, nahamuutused, tujukõikumised, depressioon, mälukaotus, unetus, väsimus, tupekuivus, libiido muutused, öine higistamine ja kuumahood. Perimenopausi ajal aeglustub munasarjade suguhormoonide süntees ja ovulatsioon muutub ettearvamatuks. See põhjustab muutusi tsüklis kuni menstruatsiooni peatumiseni. Menopausi kinnituseks loetakse, kui menstruatsiooni pole olnud 12 kuud.

MENOPAUSI SÜMPTOMITEGA TOIMETULEMINE

Artikli pilt | Kuidas leevendada menopausi sümptomeid? | Lamberts Eesti

Kuumahood

Kuumahood on üks enamlevinud menopausi sümptom. Need võivad alata juba kuni neli aastat enne menstruatsiooni katkemist ja jätkuvad tavaliselt veel aasta või kaks pärast menopausi. Kuumahood tähendavad äkilisi kuumalaineid, mis ilmevad enamjaolt näo ja rindkere piirkonnas. Lisanduda võivad õhetus, südamepekslemine, higistamine, külmavärinad ja öine higistamine.

Toidulisandid, mida kaaluda

Salvei (Salvia officinalis)

Salvei on igihaljas mitmeaastane põõsastaim, mida iidsed kreeklased on pidanud ka surematuse rohuks. Salvei sisaldab mitmeid toimeaineid, sealhulgas fütoöstrogeene ja flavonoide. Seetõttu on seda ravimtaimena kasutatud selliste menopausi sümptomite nagu öine higistamine ja unetus leevendamiseks (Braun ja Cohen, 2015). Ühes väikses kliinilises uuringus naistega, kel esines vähemalt viis kuumahoogu päevas, vähenesid salvei toidulisandi kaheksanädalalisel tarvitamisel kuumahoogude arv ja intensiivsus 64% (Bommer et al., 2011; Wilfried et al., 2021).

Soja isoflavoonid

Soja saab lugeda tõenduspõhiseks abiliseks seoses menopausiga. Ühes metaanalüüsis vaadeldi 19 katset ja leiti, et soja tarbimine 6 nädala kuni 12 kuu jooksul vähendas oluliselt kuumahoogude sagedust enam kui 20% ja nende ägedust enam kui 26% (Chen et al., 2014). Soja võib mängida rolli ka luuhõrenemise ennetamises ja südame-veresoonkonna tervise toetamises, mis on samuti kaks olulist menopausijärgset murekohta.

Eikosapentaeenhape ehk EPA

EPA on polüküllastumata rasvhape, mis toimib metaboolse prostaglandiinide tootmise eelkäijana. Prostaglandiinid kontrollivad selliseid olulisi protsesse nagu põletik, verevool ja veretrombide moodustumine. Ühes DBRCT ehk kõrgeima kvaliteediga uuringus, kus osales 120 sümptomaatilist keskealist naist, leiti, et EPA (500 mg, kolm korda päevas) tarvitamine kaheksa nädala jooksul andis tulemuseks kuumahoogude sageduse (kuid mitte ägeduse) märkimisväärse vähenemise (Lucas et al., 2009).

Menopausi udu

Ärevus, keskendumisraskused, ülereageerimine, kiire ärrituvus, unustamine ja meeleolu kõikumine on tüüpilised menopausiga seotud probleemid. Sümptomeid võivad süvendada ka just sellele perioodile langevad mured eakate lähedaste pärast, pensionile jäämine, lahutus või leseks jäämine.

Östrogeenid on naise aju ja keha põhilised ainevahetussüsteemi regulaatorid. Kuid menopausi ajal vähenevad nii vereringes olevad östrogeenid kui ka aju bioenergeetika (Rettberg et al., 2014). Teisisõnu, kui östrogeeni tase langeb, aeglustuvad  ja vananevad neuronid kiiremini.

Serotoniin, mis on peamine tuju mõjutaja, oleneb samuti östrogeeni tasemest. Östrogeen tõstab serotoniini taset kesknärvisüsteemis ja aktiveerib piirkonnad ajus, mis kontrollivad emotsionaalset stabiilsust ja tõstab kognitiivset võimekust (Russell et al., 2019)

Uuringud on näidanud, et keha ja vaimu ühendamise toetamise meetodid nagu meditatsioon, jooga, Tai Chi ja tugivõrgustik võivad parandada menopausi ülemineku vaevusi (Johnson et al., 2019).

Toidulisandid mida kaaluda

L-Teaniin

Uuringud on näidanud, et L-teaniinil on roll parandada võimet lõõgastuda ja toetada seega ka und (Jang et al., 2012). Teaniin suurendab alfa-aju lainete aktiivsust, suurendades lõõgastumise tunnet ja vähendades ärevust. Samuti toetab õppimisvõimet ja mälu, suurendab serotoniini, dopamiini ja GABA (Williams et al., 2019). See on üks toode, mida kaaluda üleminekuperioodi toetamiseks.

Korea Ženšenn

Korea ženšenni peamised toimeained on ginsenosiidid, millel on östrogeenitaoline toime. Sel toimeainel arvatakse olevat toime depressioonile, meeleoluhäiretele, seksuaalsusele ja immuunsusele (Ebrahimi et al., 2020).

Seksuaaltervise ja põieprobleemid

Vaginaalsete sümptomite hulka kuuluvad tupekuivus, valulik vahekord, ärritus, voolus ja veritsus. Need vaevused võivad kesta isegi viis kuni kümme aastat mõjutades elukvaliteeti.

Ka uriinipidamatuse tõenäosus tõuseb vanusega ja östrogeen mängib selles oma rolli. Menopausi ajal muutuvad ka koed kuseteedes, mistõttu on naised vastuvõtlikumad tahtmatule uriinikaotusele, seda eriti krooniliste haiguste ja kuseteede põletike korral. Treening, köhimine, naermine, raskuste tõstmine või teised sarnased tegevused, mis  tekitavad  põiele survet võivad põhjustada väikese koguse uriini lekkimist. Vaagnapõhjalihaste toetamine sobiva sekkumisega võib aidata naisi (Phillips & Bachmann, 2018).

Toidulisandid, mida kaaluda

Astelpajuõli

Ühes uuringus, mis keskendus tupe põletikulisele atroofiale ehk tupekuivusele annustati igapäevaselt suukaudselt 3 g astelpajuõli. Peamist rasvhapet, palmitoleiinhapet (PA) esines 24% (Larmo et al., 2013).

Probiootikumid

Mikrobioomi toetamine võib vähendada kuseteedega seotud probleemide esinemist. PH toetamine selles piirkonnas võib aidata vähendada põletikku. Samuti on tõendeid, mis näitavad suukaudse Lactobacilli kasu postmenopausis naistel (Petricevic et al., 2008).

Kollageeni probleemid

Kollageen on peamine struktuurvalk, mis moodustab molekulaarkaableid, mis tugevdavad kõõluseid ja toetab nahka ja siseorganeid (Bielajew et al., 2020). Luude  ja hammaste moodustamisel lisatakse mineraalsed kristallid kollageenile. Kollageen tagab struktuuri, kaitstes ja toetades pehmemaid kudesid ja ühendab neid skeletiga. Kõrgeid kontsentratsioone leidub ühendavates kudedes. Kollageen tagab kõõlustele ja sidemetele tõmbetugevuse ja nahale elastsuse. See toimib sageli koostöös teiste oluliste valkudega nagu keratiin ja elastiin (Bielajew et al., 2020)

Östrogeenitase kontrollib maatriksi metalloproteinaase (MMP). Need ensüümid mõjutavad kollageeni terviklikkust (Doren, 2015). Östrogeeni taseme vähenemine toob kaasa nende ensüümide tõusu, mis vähendavad kollageeni terviklikkust. See koos kollageeni vähenemisega seoses vananemisega toob kaasa mitmed märgid ja sümptomid (Leszko, 2014), mis toodud välja alljärgnevas tabelis:

Asukoht Märgid vähenenud kollageenist
Nahk Kortsud, kuivus, haprus, lõtvus
Südame-veresoonkond Toonuse vähenemine arterites ja veenides
Lihas-skeleti süsteem Suurenenud vigastuste oht: kõõlused, sidemed ja luud
Limaskest (vagiina, suuõõs, hingamisteed) Kudede õhenemine, kalduvus kuivusest tingitud infektsioonidele

Toidulisandid, mida kaaluda

Kollageeni kompleks

Kollageeni kompleks sisaldab spetsiaalseid VerisolⓇ kollageenipeptiide, mis uuringutes on tõestanud võimet tõsta naha elastsust kuni 30% ja vähendada kortsukesi kuni 50%. Kompleksis sisalduv C-vitamiin aitab samuti kaasa kollageeni normaalsele moodustumisele veresoonte, luude, kõhrkoe, naha ja hammaste normaalseks talitluseks. Biotiin ja naturaalne räni toetavad samuti juuste ja naha tervist.

Kollageeni toetav kompleks nahale ColladeenⓇ Derma Plus

ColladeenⓇ Derma Plus on loodud spetsiaalselt naha tervise toetamiseks. Kompleksis sisalduvad antotsüaniidid on tugevad antioksüdandid, mis aitavad vabade radikaalide kahjustavat toimet blokeerida ja säilitada kollageeni terviklikkust. ColladeenⓇ Derma Plus aitab vähendada päikesest tingitud pigmendilaikude teket, leevendada erinevaid nahaprobleeme, parandada naha elastsust ja vähendada kortsude teket.

Menopaus on üleminekuperiood, mis mõjutab paratamatult kõiki naisi. Sellega toimetulemiseks võib olla vajalik teha muudatusi elustiilis ja toitumisharjumustes. Samuti saab kvaliteetsete toidulisanditega parandada elukvaliteeti sel perioodil.

Kas manustate ravimeid?
Kui manustate lisaks ravimeid, siis enne toidulisandi tarvitamist tutvuge ravimi patsiendi infolehel (PIL) võimalike koostoimetega ning pidage nõu arsti või apteekriga.

Erinevate tervisealaste probleemide ning tervisliku toitumise ja eluviiside kohta saad lugeda aadressil: https://lambertseesti.ee/terviseakadeemia/

Oma tervisealase probleemi lahendamisel pöördu Lamberts kliiniliste nõustajate poole: https://lambertseesti.ee/kusi-apteekrilt/ 

Allikad: Lamberts Healthcare Clinical Notes

Artiklis mainitud tooted