Tagasi

Piparmündiõli abi menstruatsioonivalude puhul

Categories

Menstruatsiooni ajal esinevad valud on sage probleem paljude naiste seas ja võivad mõjutada suuresti elukvaliteeti. Haiguslikku seisundit, mil võivad esineda kramplikud valud, iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus, nimetatakse düsmenorröaks. Sellise seisundi puhul võib arst määrata vajalikud ravimid. Paljud naised aga ei pöördu valuliku menstruatsiooniga arsti juurde kuna ei pea seda piisavalt tõsiseks mureks vaid pigem normaalse menstruatsioonitsükli osaks.

Igal juhul on võimalik probleemile leevendust leida ka looduslikust piparmündiõlist.

Üks hiljutine uuring (Masoumi, 2016) leidis, et piparmündiõli kapslid võivad olla suureks abiks primaarse düsmenorröa korral. Nimelt viidi Iraani naiste seas läbi uuring, kus võrreldi piparmündiõli toimet ühe põletikuvastase ravimiga (mefenaamhape), mida arstid sellisel puhul raviks võivad määrata. Need naised tarvitasid kolmel esimesel menstruatsiooni päeval 3 piparmündiõli kapslit (üks kapsel sisaldas 187 mg piparmündiõli). Uuringu tulemused näitasid, et nii mefenaamhape kui ka piparmündiõli vähendasid valu tugevust ja kestust. Kuigi ravim vähendas rohkem veritsust, suutis piparmündiõli see vastu leevendada ka iiveldust, oksendamist ja kõhulahtisus.

Dr. Tori Hudson kommenteeris uuringut järgnevalt: „Piparmünt sisaldab olulist aktiivset toimeainet mentool, mis avaldab mõju müomeetriumi (emaka lihaskest) kokkutõmmetele, kuna inhibeerib prostaglandiini F2-alfatja oksüdotsiini. Piparmündiõlil on ka valu vaigistav ja põletikuvastane toime, mis selgitab selle mõju oksendamise ja kõhulahtisuse osas. Ravimitel nagu mefenaamhape, on võimalikud kõrvaltoimed nagu seedetrakti veritsus, seedetraktihaavandid, kõhupuhitus, seedehäired, kõhuvalu ja koliidi ägenemine. Kuigi keskmine valutugevus ja veritsus olid veidi madalamad mefenaamhappe grupis, oli erinevus nii väike, et ka piparmündiõli pakub piisavat leevendust paljudele naistele. “Olen eriti tuttav piparmündiõli kasutamisega silelihaste kontratsioonide puhul seoses ärritunud soole sündroomiga, kuid nüüd soovitan seda innukalt ka primaarse düsmenorröa puhul.“

Lambertsi Piparmündiõli kapslid sisaldavad 100 mg puhast naturaalset piparmündiõli, mis on destilleeritud taime lehtedest. Piparmünt on tuntud oma rahustava toime poolest ja aitab kaasa normaalsele seedesüsteemi toimimisele. Piparmündiõli sobib kasutamiseks ka ärritunud soole sündroomi puhul kuna leevendab valulikke soolte kokkutõmbeid, spasme, alakõhuvalu ja vähendab gaase ning puhitusi.

Allikad: Masoumi S, Asi H, Poorolajal J, et al. Evaluation of mint efficacy regarding dysmenorrhea in comparison withmefenamic acid: A double blinded randomized crossover study. Iran J Nurse Midwifery Res 2016;21(4):363-367.https://drtorihudson.com/botanicals/peppermint-oil-vs-mefenamic-acid-for-menstrual-cramps-2/

Artiklis mainitud tooted