Oomega-3-rasvhapped on asendamatud rasvhapped ehk et organism neid ise toota ei saa ja neid peab saama toiduga. Enim leidub oomega-3-rasvhappeid kalas ja linaseemneõlis. Vähesel määral leidub neid ka köögiviljades, nt rohelises salatis.
Seitsmekümnendatel märkasid teadlased Gröönimaa eskimoid ja Jaapani kalureid uurides, et neil esineb ülejäänud rahvastikuga võrreldes märkimisväärselt vähem südame- ja veresoonkonnahaigusi hoolimata sellest, et nende organism sai 70% oma vajaminevast energiast rasvast (tavaline kogus 25-28%). Põhjuseks oli nende poolt tarbitud rasvade teistsugune kvaliteet – nimelt saadi tarbitud rasv kaladest, mis sisaldavad aga rohkelt oomega-3-rasvhappeid.
Lisaks positiivsele mõjule ajule ning südamele, on oomega-3-rasvhapped ka väga kasulikud ja vajalikud liigestele – nad aitavad ennetada osteoporoosi ja artriidi teket ning nende põletikuvastane toime aitab lihastel peale treeningut kiiremini taastuda.
Oomega-3-rasvhapete pidev tarbimine võib aidata vältida südame-veresoonkonnahaigusi ning vähendada trombide tekke ohtu. Samuti alandavad need vererõhku ja vere kolesteroolisisaldust, parandavad vere hüübivust ja muudavad veresoonte seinad elastseks, on põletikuvastase toimega ning soodustavad aju tööd (ärgitab infot edastavate vahendusainete tööd). Kuid lisaks positiivsele mõjule ajule ning südamele, on oomega-3-rasvhapped ka väga kasulikud ja vajalikud liigestele – nad aitavad ennetada osteoporoosi ja artriidi teket ning nende põletikuvastane toime aitab lihastel peale treeningut kiiremini taastuda.
Oomega-3 polüküllastamata rasvhapped aitavad tõsta mõtlemisvõimet ning madaldavad krooniliste haiguste tekke riski
Uuring, mida käsitleti ajakirjas „Nutrition Journal”, näitas, et keskealised ning vanemad inimesed, kes kasutasid toidulisandina igapäevaselt kalamaksaõli, olid parema mõtlemisvõimega ning nende risk krooniliste haiguste kujunemiseks vähenes. Selle uuringu käigus moodustati kaks uuringugruppi inimestest vanuses 51-72. Ühe grupi liikmed said viie nädala kestel igapäevaselt 3 grammi oomega-3 polüküllastamata rasvhappeid (kalamaksaõlist), teisele grupile määrati aga platseebo. Uuringute tulemuste kokkuvõttel selgus, et kalamaksaõli manustanud inimestel oli paranenud mõtlemisvõime, vere triglütseriidide (rasvhapped, kõrge tase võib viia ateroskleroosini) sisaldus oli langenud ning samuti oli langenud ka süstoolne arteriaalne vererõhk keskmiselt 7 mmHg. Autorid toovad välja, et inimesed, kellel on risk krooniliste haiguste tekkeks (südamehaigused, II tüübi diabeet), peaksid ennetamiseks tarbima oomega-3-rasvhappeid. Samuti leitakse, et varane oomega-3 toidulisandite kasutamine aitab ennetada krooniliste haiguste teket ning säilitada ja parandada mõtlemisvõimet.
Lisaks tervislikule toitumisele mõtle ka järgnevate sammude peale, mis aitavad kaitsta sinu aju ning tervist üldisemalt:
- Hakka liikuma – füüsiline aktiivsus suurendab vere ringlust peapiirkonda, alandab vererõhku, vähendab diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste riski ning alandab kolesteroolitaset.
- Suhtle inimestega – sotsiaalselt aktiivsete inimeste risk dementsuse tekkeks on poole väiksem, kui nendel, kes hoiavad rohkem omaette.
- Ära suitseta – suitsetajatel on oluliselt suurem risk dementsusele kui mittesuitsetajatel.
Allikad:
Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry 2013;1–8.doi:10.1136/jnnp-2012-304792
Nutrition Journal 2012, 11:99 doi:10.1186/1475-2891-11-99
Lamberts Healthcare Clinical Notes