Tagasi

Millised toidulisandid tuleks reisile kindlasti kaasa võtta?

Categories

Enamik meist on auto, lennuki või laevaga reisides kogenud  pearinglust või iiveldust. Need, kellel on olnud pikamaalende, on kindlasti tuttavad ajavööndite vahetusest tekkinud füüsilise bioloogilise kella segiminekuga (ehk n-ö jetlag´iga), mis põhjustab väsimust ning häiritud ja ebaregulaarseid unemustreid. Kõhulahtisusega seotud vesised väljaheited, mis üldjuhul kestavad õnneks vaid mõned päevad, on keha moodus ohtlikud toksiinid organismist välja uhada. Pikemad tasakaaluhäired, pearinglus ning minestuse tunne võivad olla tingitud mingitest muudest faktoritest.

Mis neid põhjustab?

Merehaiguse põhjustab pea kiirenenud liikumine eri suundades ja seda eriti juhul, kui puudub visuaalne stabiilne kontakt horisondiga. Samal ajal aga saadab sisekõrv, mis aitab keha liikumisel orienteeruda, vastuolulisi signaale ajusse.

Jet lag´i  ehk reisistressi kogetakse kui keha loomulikud rütmid ei suuda tegeliku ajaga sünkrooni minna. Käbinääre eritab melatoniini, et reguleerida meie unetsüklit ja ärkvelolekut vastavalt, kuid reisimine erinevatesse ajavöönditesse võib selle tsükli sassi ajada.

Kõhulahtisus on tavaliselt viirusliku või bakteriaalse infektsiooni tulemus, mis tuleneb saastunud vee või toidu tarbimisest. Sel puhul on kõige paremateks abimeesteks probiootikumid, mis aitavad tasakaalustada meie seedesüsteemi mikrofloorat. Eksootilistesse maadesse reisides võib alustada probiootikumide tarvitamisega juba 1-2 nädalat enne reisi- nii kindlustad oma seedesüsteemi valmisoleku ning kohanemise uues keskkonnas teistsuguste bakterite keskel palju kiiremini. Lisaks saad kindel olla, et kõhuhädad või muu seedimisega seotud ebameeldivused muret ei tee!

Kuidas toidulisandid aidata saavad?

Värske või konserveeritud ingver aitab väga hästi ennetada ning leevendada merehaigusest tulenevat iiveldust. See toimib praktiliselt kohe peale manustamist ning tal pole ühtegi kõrvalnähtu (nt uimasus või hägune nägemine), mis võivad harilike ravimitega kaasneda. Magneesium aitab närve rahustada ning seeläbi leevendada merehaigust. Vitamiin B6 ja ükskõik mis kujul piparmündi tarvitamine (tee, õli sissehingamine, toidulisandi tarvitamine) aitavad samuti iiveldust vähendada.

Selleks, et võidelda reisistressist tingitud väsimusega, on heaks abimeheks Hiina ženženn, mida võib tarvitada koos teiste toidulisanditega.

Mida veel teha saad?

  • Püüa hoida oma pead võimalikult paigal ning piira visuaalset stimulatsiooni. Sügav hingamine ning ka värske õhk aitavad.
  • Söö kerget, väherasvast toitu. Väldi toite, mis võivad kõhtu ärritada.
  • Kummelitee joomine aitab rahustada ärritunud seedesüsteemi.
  • Ära tarbi alkoholi, vaid vett ning teisi mittealkohoolseid jooke.