Tagasi

Jõhvikad – eesnäärme suurenemise leevendamiseks

Categories

Jõhvikaid on rahvameditsiinis kasutatud kaua kuseteede põletike ravis. Tšehhi teadlaste hinnangul, mis avaldati mainekas ajakirjas “British Journal of Nutrition” aitavad jõhvikad samuti parandada uriini voolu tugevust ning leevendada teisi sümptomeid, mis kaasnevad eesnäärme suurenemisega. Healoomuline eesnäärme suurenemine esineb enamasti vanematel meestel. Sümptomiteks sage urineerimisvajadus, nõrk uriini vool ning tunne, et põis ei ole lõplikult tühjenenud. Seda kõike põhjustab eesnäärme paistetus.

Jõhvikad aitavad

2013. aasta uuringus üritati kindlaks teha, kas jõhvikad tõepoolest omavad soovitud mõju kuseteede põletike korral ning healoomulise eesnäärme suurenemise puhul. Selleks manustati kuue kuu vältel 21 mehele igapäevaselt 1500 mg jõhvikapulbrit ning teisele sama suurele grupile toidulisandit ei antud. Samuti paluti katsealustel kuue kuu vältel tarbida võimalikult vähe teisi fenooli sisaldavaid toiduaineid (nt viinamarjad, mustikad, kirsid). Võrreldes kahe grupi tulemusi, paranesid „jõhvika grupi“ meeste sümptomid märgatavalt. Täheldati üldist elukvaliteedi tõusu, korraga väljutatud uriini koguse tõusu, urineerimise sageduse vähenemist ning öiste ärkamiste arvu vähenemist. Bristol Conn. ́is praktiseeriva arsti Dr. Jonathan Goodman ́i sõnul pakub jõhvikaekstrakt tänu kõrvalnähtude vähesusele head alternatiivi tavapärasele medikamentoossele ravile.

Kuigi uuringus kasutati jõhvikaekstrakti, ei tee kindlasti paha nende vitamiinidest pakatavate marjade lisamine toidusedelile. Alusta enda päeva jõhvikamahlaga – soovitav on juua magustamata mahla. Kasuta jõhvikaid toiduvalmistamisel, neid võib lisada kookidesse, pirukatesse ja smuutidesse.

Allikad:

Kimberly Beauchamp, ND “Cranberry Improves Common Male Problem” Br J Nutr 2010;104:1181