Kõrge kolesterool

Vere kõrge kolesterooli tase suurendab südameataki ja insuldi tõenäosust. Toitumise muutmine, vitamiin C ja E ning mõnede efektiivsete ravimtaimede ühendid võivad aidata kontrollida kolesterooli taset ja vähendada selle tekkimise riski.

Mis on kolesterool?

Kolesterool on inimkehas enimleiduv tsükliline alkohol, mida saadakse toiduga (eeskätt loomsed rasvad) ja sünteesitakse enamjaolt maksas. Ta on rakumembraanide oluline koostisosa ning lisaks sellele osaleb ta veel mitmetes tähtsates protsessides.   Kuid kõrge kolesterooli tase viib blokeeritud arteriteni, mis omakorda võib põhjustada südameatakki. Kolesterooli kannavad veres ringi kaks tüüpi proteiine: madala tihedusega lipoproteiinid (low density lipoproteins – LDL), mis kannavad ¾ kolesterooli ja kõrge tihedusega lipoproteiinid (high density lipoproteins – HDL). Kolesterooli mõõtmisels mõõdetakse kogu vere kolesterooli taset ning eraldi mõõdetakse LDL (“halba”) ja HDL (“head”) kolesterooli taset. Kõrged LDL kolesterooli tasemed suurendavad südameataki riski, kuid seda põhjustab ka madal HDL tase (alla 0.9 millimooli liitri kohta). Arstid soovitavad hoida kogu kolesterooli taseme alla 5.6 millimooli liitri kohta (ideaalis 5.2 millimooli liitri kohta) ja HDL taseme võimalikult kõrge.

Sümptomid

Kõrgel kolesteroolil ei ole tavaliselt selgeid sümptomeid, kuid see on riskifaktoriks teistele haigustele, millel on tuntavad sümptomid (nt angiin). Kui tasemed on kõrged, siis kolesterool võib näida kollaste moodustistena küünarnukkide, põlvede või silmade naha all.

Mis seda põhjustab?

Kõrget kolesterooli taset seostatakse tihtipeale küllastunud rasvarikka toitumisega, mida leidub loomatoitudes nagu veiseliha, või ja täisrasva piimatooted ning kookoseõli, palmiõli ja hüdrogeenitud õlid, mida kasutatakse protsessitud toidus. Seda teooriat ei ole enam laialdaselt aktsepteeritud – toidust saadud kolesterool imendub halvasti ja vere kolesterooli tase on
peamiselt mõjutatud keha enda poolt toodetavast kolesteroolist – aga keha kolesterooli tootmine on kindlasti stimuleeritud suure koguste küllastunud rasvade tarbimise tõttu. Ülekaal, suitsetamine ja kehaliste harjutuste vähesus panustavad samuti kõrge kolesterooli tasemesse, geneetiline eelsoodumus võib samuti faktoriks olla.

Kuidas toidulisandid aidata võivad?

Mitmed looduslikud vahendid võivad aidata kontrollida kolesterooli taset. Alustada võiks E- ja C-vitamiini tarbimisest koos küüslauguga. Need on ohutud pikaajaliseks tarbimiseks isegi siis, kui neid tarvitada koos kolesterooli taset alandavate retseptiravimitega. E-vitamiin ei vähenda otseselt kolesterooli taset, vaid tõstab KTL kolesterooli taset ja ennetab koronaararterite katu tekkimise esimest etappi. Vitamiin C tõstab vitamiin E efektiivsust ning arvatakse, et tõstab ka kaitsva HDL kolesterooli taset. Uurimused on küll välja toonud vastukäivaid tõendeid küüslaugu võimest vähendada kolesterooli taset, kuid paljud praktikud usuvad, et küüslaugul on positiivne mõju.

Artišoki ekstrakt võib osutuda efetkiivseks alternatiiviks kolesterooli alandavatele ravimitele. Rafineeritud toitude tarbimise puhul aitab kroom alandada “paha” kolesterooli ja tõsta “hea” kolesterooli taset. Psülliumi või kaerakliide tarvitamine aitab samuti kolesterooli alandada, eriti kui tarbitakse kiudainete vaest toitu.

Taimsed steroolid on looduslikult olemas juurviljaõlides ja -terades ning on näidanud, et on eluliselt tähtsad säilitamaks tervislikku kolesterooli taset. Kahjuks tänapäeva toitumine on tihti nende oluliste toitainete vaene, seega võib väga raskeks kujuneda nende optimaalsete koguste saamine igapäevasest toidust ning neid tuleks juurde tarvitada toidulisandite kujul.

Mida võite teha?

  • Hiljutine uuring Ameerikas tuvastas, et päevas kolme klaasi apelsinimahla joomine tõstab “hea” HDL kolesterooli taset. Selle mõju põhjused ei ole teada.
  • Parandage toitmist vähendaded küllastunud rasvasid. Asendage õline kala lihaga, sööge kiudainete rikkaid toite (teraviljad, juur- ja puuviljad), kaasake soja proteiine (saadaval tofuna, sojapiimana jpm.) ja kasutage oliiviõli
    ja mitteküllastunuid määrdeid või asemel.
  • Tehke regulaarselt kehalisi harjutusi tõstmaks HDL taset.

Minge arsti juurde…

  • Et kontrollida kolesterooli taset vähemalt kord iga viie aasta jooksul – sagedamini kui näitajad on 5.6 millimooli liitri kohta või rohkem.
  • Kui kodused abivahendid ei vähenda kolesterooli piisavalt kahe või kolme kuu jooksul – võib olla on vajalik tarbida retseptiravimeid. Tavalised ravimid vähendavad südameataki riski kuni 25%.

MEELDETULETUS – kui teil esineb haiguseid, konsulteerige enne toidulisandite tarbimist arstiga.

Allikas: „Praktiseerija teejuht toidulisandite juurde“.