Mineraalset kroomi on kiidetud selle eest, et ta võib aidata kaasa salenemisele ja lihaste ehitamisele, toimib diabeediravina ja relvana südamehaiguste vastu. Lisaks on kroom kasvu ja hea tervise seisukohalt hädavajalik.
Mis see on
Kroom on mikroelement, mida esineb mitmel keemilisel kujul. Kuna paljud inimesed ei pruugi vajalikku annust kroomi toidust saada, võiks kaaluda kroomi lisandite tarvitamist.
Kroom võib leevendada peavalu, ärrituvust ja muid madala veresuhkru (hüpoglükeemia) sümptomeid, takistades veresuhkru taseme langemist alla normi.
Mis see teeb
Kroom aitab kehal kasutada insuliini – hormooni, mis kannab veresuhkrut (glükoosi) rakkudesse, kus see põletatakse kütusena. Piisava kroomi korral kasutab keha insuliini tõhusalt ja hoiab normaalset veresuhkru taset. Kroom aitab ka valke ja rasvu lagundada.
Ennetamine: piisav kroomi tarbimine võib aidata insuliini suhtes resistentsete inimeste diabeeti ära hoida. See häire muudab keha insuliinile avalduvate mõjude suhtes vähem tundlikuks, mistõttu pankreas peab seda tootma üha rohkem, et hoida veresuhkru (glükoosi) taset kontrolli all. Kui kõhunääre ei suuda enam keha täiendava insuliinivajadusega sammu pidada, tekib II tüüpi diabeet. Kroom võib selle tulemuse ära hoida, lubades kehal kõigepealt insuliini tõhusamalt kasutada. Kroom aitab ka rasvu lagundada, nii et see võib vähendada LDL (“halb”) ja suurendada HDL (“hea”) kolesterooli taset, vähendades seeläbi südamehaiguste riski.
Lisakasutegurid: kroom võib leevendada peavalu, ärrituvust ja muid madala veresuhkru (hüpoglükeemia) sümptomeid, takistades veresuhkru taseme langemist alla normi. Diabeediga inimestel võib see aidata kontrollida veresuhkru taset. Kroom võib samuti aidata vähendada lipiidide taset ja vähendada pärgarteri haiguse riski. Mineraaliga seotud kõige vaieldavamad väited on seotud kehakaalu languse ja lihaste ülesehitamisega. Kuigi mõned uuringud näitavad, et suured kroompikolinaadi annused võivad aidata kehakaalu vähendada või lihasmassi suurendada, ei ole teised sellest kasu leidnud. Parimal juhul, kui kombineerida mõistliku dieedi ning regulaarse treeninguga, võivad mineraalsed toidulisandid pakkuda kaalust alla võtta soovijale väga väikest eelist. Kroomi rolli kindlakstegemiseks selles osas on vaja rohkem uuringuid.
Tavalised kasutusalad
- Oluline valgu, rasva ja süsivesikute lagundamiseks.
- Aitab kehal säilitada veresuhkru (glükoosi) normaalset taset.
- Võib vähendada vere üldkolesterooli, LDL (“halva”) kolesterooli ja triglütseriidide taset.
Kui palju on kroomi vaja
Kroomi jaoks pole soovitatud kogust kindlaks tehtud, kuid teadlased usuvad, et 50-200 μg päevas võiks täiskasvanu päevas tarvitada. (Igapäevast kroomi tarbimist 200 μg toidust oleks raske saavutada isegi tervisliku ja mitmekülgse toitumisega inimestel.)
Kui Sa tarvitad liiga vähe kroomi: kroomipuudus võib põhjustada glükoosi ebaefektiivset kasutamist. Iseenesest ei ole kroomipuudus tõenäoliselt diabeedi põhjus, kuid see võib kaasa aidata haiguse tekkimisel neile, kes on sellele vastuvõtlikud. Lisaks võib neil, kes ei saa piisavalt kroomi, esineda ärevust, aminohapete halba metabolismi, kõrget triglütseriidide ja kolesterooli taset.
Kui Sa tarvitad liiga palju kroomi: kroomi toidulisanditel ei näi olevat isegi suurtes annustes kahjulikke mõjusid, kuigi on arvamusi, et väga suured doosid võivad toitumise või toidulisandite kaudu raua või tsingi imendumist kahjustada.
Tarvitamisjuhised
Kroomi toidulisandid on üldiselt saadaval 200 μg annustes. Seda kogust tuleks võtta üldise hea tervise tagamiseks või kehakaalu langetamise programmi järgimiseks või insuliini efektiivsuse parandamiseks.
Maoärrituse vähendamiseks on soovitav võtta kroomi 200 μg annustes koos toiduga või terve klaasi veega. Kroom imendub paremini, kui seda kombineerida kõrge C-vitamiini sisaldavate toitudega (või võtta koos C-vitamiini lisandiga). Kaltsiumkarbonaadi toidulisandid või antatsiidid võivad vähendada kroomi imendumist.
Kroomi allikad
Kroomi sisaldavate toitude hulgas on täisteraviljatoidud, kartul, ploomid, maapähklivõi, pähklid, mereannid ja õllepärm. Madala rasvasisaldusega toidud sisaldavad enamasti rohkem kroomi kui rasvarikkad.
Allikas: Lamberts Healthcare Ltd.