Kõrge vererõhk, mida nimetatakse ka hüpertensiooniks, on üks peamisi riskifaktoreid südame- ja veresoonkonna haiguste kujunemisel. Õnneks on teadlased leidnud mitmeid mooduseid, kuidas hoida vererõhk normaalsetes piirides (90/60 kuni 120/90). Üks võimalustest on kasutada igapäevase toitumise osana C-vitamiini preparaate.

Vererõhk ning C-vitamiin

Et leida seost vitamiin C ning vererõhu normaaltasemete vahel, töötas uurimisrühm läbi 29 eelnevalt läbiviidud randomiseeritud, platseebokontrollitud uuringut antud teemal. Metaanalüüsi meetodil leidis uuringurühm järgmist:

  • Keskmine C-vitamiini doos, mida uuringutes kasutati, oli 500 mg päevas.
  • Keskmine uuringu kestus oli kaheksa nädalat.
  • C-vitamiin aitas langetada süstoolset vererõhku, parimatel juhtudel langes süstoolne rõhk keskmiselt 3,84 ühikut ning tagasihoidlikumatel juhtudel keskmiselt 1,48 ühikut.
  • Osalejatel, kes kannatasid hüpertensiooni käes vererõhuga 140/90 ning üle, langes süstoolne rõhk keskmiselt 4,85 ühikut ning diastoolne 1,67 ühikut.

Metaanalüüsi meetod aitab koguda oluliselt rohkem infot, kui üksik uuring seda võimaldab. Kombineeritakse mitmeid samade hüpoteesidega ning tingimustega uuringuid, mis kasvatab uuringus osalejate arvu tublisti, võimaldades teha põhjapanevamaid järeldusi. Kuigi metaanalüüsis kasutati vaid kontrollitud vitamiin C uuringuid, mitte jälgimisuuringuid ning kuldstandardiks peetakse kontrollitud, pimeuuringuid, annab antud metaanalüüs siiski selge suuna, mis näitab, et vitamiin C ning madalama vererõhu vahel on seos.

Soovitused vererõhu kontrollimiseks

  • Kasuta C-vitamiini õiges koguses – keskmine soovituslik annus on 500 mg päevas, selline kogus on enamikele normaalselt talutav. Konsulteerige arstiga, et selgitada välja, kas annust peaks suurendama või mitte.
  • Tea enda näitajaid – stabiilselt kõrgel vererõhul ei pruugi esialgu olla mingeid selgeid ilminguid, ainus viis olla kindel, on regulaarselt mõõta enda vererõhku.
  • Söö tervislikult – ära tarbi liigselt rasvast toitu. Söö piisavalt puu- ja juurvilju. Asenda kohv teega.
  • Vähenda soolakoguseid – üks olulisi faktoreid kõrge vererõhu tekkeks on söögisool.

Hüpertensioon ehk kõrgvererõhutõbi on moodsa maailma haigus. Inimesed liiguvad üha vähem ning söövad väheväärtuslikku toitu. Elutempo on pidevalt kiire ning uneaeg lüheneb pidevalt. Selleks, et nautida täisväärtusliku elu pikemalt, tuleb tähelepanu pöörata krooniliste haiguste vältimisele. Liigu rohkem, jälgi mida sööd ning vajadusel aitavad Sind ka toidulisandid!

Allikas: Suzanne Dixon, MPH, MS, RD Am J Clin Nutr 2012;95:1079-88