Nii taimetoitlus kui veganlus on tervislikud ning lihtsate abivahenditega saab seda muuta veelgi kasulikumaks. Täistaimetoitlust on kiidetud selle kasulike omaduste poolest inimese organismile – üheks peamiseks argumendiks on asjaolu, et veganid haigestuvad kroonilistesse haigustesse nagu diabeet ja teatud vähivormid oluliselt harvemini ning samuti ei kimbuta neid ülekaalulisus. Kuna veganite ja taimetoitlaste toidulaualt puudub liha, peab arvestama, et teatud vitamiinide ning aminohapete suhtes võib tekkida defitsiit. Eriti hoolikas tuleb just olla aminohapete suhtes. Ajakirjas Journal of Agriculture and Food Chemistry avaldatud uuringu kohaselt peaksid taimetoitlased erilist tähelepanu pöörama oomega-3-rasvhapetele ning vitamiinile B12.
Vitamiinid ja mineraalained taimetoitlaste menüüs
Vitamiine ja mineraalaineid nimetatakse mikrotoitaineteks ja üldjuhul saavad taimetoitlased ja veganid neid külluslikult – näiteks on nende menüüs rohkem magneesiumi, foolhapet, C- ning E-vitamiini kui omnivooride (segatoidulised) toidulaual. Samuti saavad nad toidust rohkelt kiudaineid ning antioksüdante nagu näiteks flavanoidid. Sellele vaatamata ei pruugi ei taimetoitlased ega veganid siiski saada piisavalt kõiki vajalike mikrotoitaineid:
Raud – kuigi taimed sisaldavad ka rauda, on inimese organismile kergelt omastatavat heemset rauda ainult loomses toidud. Nimelt heemne raud imendub soolestikus mitmeid kordi kiiremini ja paremini kui taimedes leiduv raud. Seega võivad veganid ja taimetoitlased olla rauadefitsiidi suhtes riskirühm.
Tsink – veganid ja taimetoitlased saavad suurema osa tsingist seemnetest, pähklitest ja teraviljast, kuid tsink on nendes allikates seotud kiudainetega, mis muudab taimse tsingi organismile raskemini omastatavaks. Tuleks aga mainida, et tsingi defitsiit ei ohusta mitte ainult veganeid ja taimetoitlasi, vaid ka segatoidulisi inimesi.
Vitamiin B12 – kui tegu on täieliku taimetoitlusega ning menüüst puuduvad piimatooted ning kanamunad, on suur risk vitamiin B12 defitsiidi tekkeks, sest seda vitamiini leidub praktiliselt ainult loomsetes produktides. Kuigi sooles elutsevad bakterid toodavad teatud osa vitamiin B12-st, ei ole see siiski piisav vältimaks defitsiiti. Selle vältimiseks on nii veganitel kui taimetoitlastel tark tarbida antud vitamiini lisaks.
Taimetoitlased vajavad lisaks tervislikke rasvu
Süsivesikud, valgud ning rasvad kuuluvad makrotoitainete nimistusse. Veganitel ei ole probleeme süsivesikute ega aminohapete puudujäägiga, kui dieet on hästi balansseeritud ning valguallikatena tarbitakse kas soja või tofut (või teisi alternatiive). Võiks isegi öelda, et taimetoitlased ja veganid saavad oluliselt rohkem kvaliteetseid kompleksseid süsivesikuid.
Problemaatiline on aga rasvhapete osakaal veganite dieedis. Kuigi positiivseks võib pidada küllastatud rasvade väikest osakaalu, on balanss oomega-3 ja oomega-6-rasvapete vahel tihti vale.
Kõige rohkem on uuritud kahte tüüpi oomega-3-rasvhapete ümberkonventeeritud vormide kasulikke omadusi – EPA (eikosapentaeenhape) ja DHA (dokosaheksaeenhape). Veganite puhul on problemaatiline see, et peamiselt pähklitest ning seemnetest saadud oomega-3-rasvhapped ei ole nii kergelt ümberkonventeeritavad, kui loomset päritolu oomega-3-rasvhapped. Seega soovitatakse veganitel tarbida toidulisandeid, mis sisaldavad EPA-t ning DHA-d. See aitab vähendada südamehaiguste tekke riski. Lambertsil on spetsiaalselt veganitele mõeldud Vegan oomega-3 DHA kapslid, mis on saadud ainulaadsest taimepõhisest vormist.
Kuigi taimetoitlus ning veganlus on tõestanud enda kasulikkust ning kahtlemata on alanenud teatud krooniliste haiguste risk, tuleks aga silmas pidada, et mõningad vitamiinid ja mineraalained võivad jääda siiski vajaka ning põhjustada seeläbi erinevaid avitaminoose ehk haiguslikke seisundeid, mis tulenevad teatud vitamiini puudusest. Enne veganlusega alustamist tuleks kindlasti konsulteerida spetsialistiga ning endale selgeks teha, millistele toitainetele erilist tähelepanu pöörata, et organism saaks kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalained kätte.
Allikas:
(J Agric Food Chem 2011;59:777–84)
Maureen Williams, ND, Vegetarians’ Special Nutrition Needs
Copyright © 2013 Aisle7. All rights reserved.