Tsink – meie organismi väga oluline komponent!

Tsinki vajab iga rakk kehas, kuid paljud meist ei saa piisavalt seda tähtsat mineraali. Tsink sisaldub ensüümides – kemikaalides, mis teevad kõike alates toidu seedimisest kuni haavade paranemiseni. See on immuunsüsteemi oluline komponent, mis aitab võidelda infektsioonide, sealhulgas külmetushaiguste vastu.

Mis see on

Tsink on koondunud lihastesse, luudesse, nahka, neerudesse, maksa, kõhunäärmesse, silmadesse ja meestel ka eesnäärmesse. Seda leidub kõrge valgusisaldusega toitudes nagu liha ja kala. Keha ei tooda ega ladusta tsinki, seega sõltub selle tase organismis välistest allikatest.

Mida tsink teeb

Tsink on kriitiline sadade kehas toimuvate protsesside jaoks, alates rakkude kasvust kuni seksuaalse küpsemise ja immuunsuseni – isegi maitse ja lõhna jaoks. Järelikult peaksid kõik, kes võtavad igapäevast multivitamiini- ja mineraalainelisandit, veenduma, et see sisaldab tsinki.

Peamised kasutegurid: immuunsüsteemi korrapäraseks toimimiseks vajalik tsink aitab kaitsta keha külmetuse, gripi, konjunktiviidi ja muude infektsioonide eest. Ameerika uuringus, milles osales 100 inimest külmetushaiguse algstaadiumis, paranesid need inimesed, kes iga paari tunni järel imesid tsink pastille oma haigusest umbes kolm päeva varem kui platseebotablette imenud inimesed. Tsinkpastillid võivad kiirendada ka suuhaavandite ja kurguvalu paranemist. Toidulisandina võib tsink toetada keha loomulikke kaitse- ja parandussüsteeme raskemate haiguste nagu reumatoidartriit, luupus, kroonilise väsimussündroomi ja muude immuunsüsteemi kahjustusega seotud seisundite ravimisel.

Lisakasutegurid: tsink avaldab kasulikku mõju erinevate hormoonide, sealhulgas sugu- ja kilpnäärmehormoonide tootmisele. See võib olla kasulik nii meeste kui ka naiste viljakuse suurendamiseks ning oluline ka eesnäärme tervise jaoks. Lisaks võib see olla efektiivne kilpnäärme alatalitlusega inimestele ja kuna tsink parandab insuliini taset, võib see aidata diabeeti põdevaid inimesi. Asjaolu, et tsink on seotud nii paljude kehasüsteemidega, tähendab, et sellel on ka muid funktsioone. Tsink aitab kiirendada haavade ja nahaärrituste paranemist. Just see muudab tsingi akne, põletushaavade, ekseemi, psoriaasi ja rosaatsea ravi puhul kasulikuks ning lisaks soodustab juuste ja peanaha tervist. Samuti on näidatud, et tsink aeglustab nägemiskaotust makulaarse degeneratsiooniga inimestel, mis on üle 50-aastaste tavaline pimeduse põhjus. Ühes hiljutises Jaapani uuringus paranes tinnitus (kõrvades kostuv “pinin”) tsingi lisamisega. Tsink võib olla kasulik ka osteoporoosi, hemorroidide, soolepõletike ja haavandite leevendamiseks.

Tavalised kasutusalad

  • Aitab vältida nohu, grippi ja muid nakkusi.
  • Aitab ravida mitmesuguseid kroonilisi vaevusi alates reumatoidartriidist ja kilpnäärme alatalitlusest kuni kroonilise väsimuse ja osteoporoosini.
  • Leevendab nahaprobleeme ja seedetrakti kaebusi.
  • Võib parandada viljakust, ehitada terveid juukseid ja vähendada tinnitust.

Kui palju on tsinki tarvis

Praegu soovitatav tsingi annus on naistel 7 mg ja meestel 9,5 mg päevas. Suuremad annused määratakse tavaliselt konkreetsete kaebuste korral.

Kui saadav tsingi kogus on liiga väike: tõsine tsingi puudus on haruldane, kuid kerge tsingi puudus võib põhjustada aeglast haavade paranemist, sagedamini esinevaid külmetushaigusi ja grippi, maitse- ja lõhnataju nõrgenemist ning nahaprobleeme nagu akne, ekseem ja psoriaas. See võib põhjustada veresuhkru taluvuse halvenemist (ja suurenenud diabeediriski) ja madalat spermatosoidide arvu.

Kui saadav tsingi kogus on liiga suur: uuringus on näidanud, et pikaajaline päevas üle 100 mg tarvitamine võib halvendada immuunsust ja alandab HDL-i (“hea” kolesterooli) taset. Suuremad annused (üle 200 mg päevas) võivad põhjustada iiveldust, oksendamist ja kõhulahtisust.

Kuidas seda tarvitada

Annustamine: soovitatav on 15 mg üks kord päevas. Kõrge tsingi taseme võtmine kuu aja jooksul võib häirida vase imendumist, seega peaksid tsingi toidulisandid sisaldama 2 mg vaske iga 30 mg tsingi kohta. Külmetuse ja gripi korral: kasutage nädala jooksul iga kahe kuni nelja tunni tagant tsingipastille; ärge ületage 150 mg päevas.

Kasutusjuhised: võtke tsinki tund enne sööki või kaks tundi pärast sööki; kui see põhjustab maoärritust, võtke seda koos kiudainevaese toiduga. Kui te võtate rauapreparaate konkreetse terviseseisundi tõttu, ärge võtke rauda ja tsinki samaaegselt. Võtke tsinki vähemalt kaks tundi pärast antibiootikumide võtmist.

Teised allikad

Kui otsite tsingirikkaid toite, mõelge valkudele. Seda leidub palju veiselihas, sealihas, maksas, linnulihas (eriti tumedas lihas), munades ja mereandides (eriti austrites). Juust, oad, pähklid ja nisuidud on ka head allikad, kuid nende toiduainete tsink imendub vähem kui lihatoodetes sisalduv tsink.

Brasiilia pähklid ja mandlid on suurepärased tsingi allikad: näiteks annab 100 grammi brasiilia pähkleid 3-4 mg tsinki, mis on umbes pool naiste päevasest vajadusest.

Kuidas valida tsinki

Tsinklisandeid on mitmel kujul, sageli kombinatsioonis C-vitamiiniga. Kapslite, tablettide või vedelike ostmisel valige tsitraat, atsetaat, aminohappekelaat või aspartaat; nad kõik imenduvad kergesti ja on kõhule leebemad. Külmetuse ja gripi raviks otsige pastille, mis sisaldavad tsinktsitraati.

MEELDETULETUS – ärge tarvitage liiga palju tsinki. Rohkem kui 30 mg päevas võib pikas perspektiivis häirida vase imendumist, mis võib põhjustada aneemiat. Üle 100 mg tsingi päevaannused võivad samuti immuunsust kahjustada.

Kui teil esineb haiguseid, konsulteerige enne toidulisandite tarbimist arstiga.

Allikas: Practitioner´s Guide to Nutritional Supplements

Tule punti!

Kaotada pole Sul midagi, aga võita on:

  • kuuled esimesena sooduskampaaniatest;

  • saad personaalseid pakkumisi ja soodustusi, mida mujal ei avaldata;

  • jagame spetsialistide nõuanded toidulisandite valikul ja tarvitamisel;

  • ja palju, palju muud.

Smaily Newsletter