Aminohappeid seostatakse naiste puhul paranenud arteriaalse tervisega

Uus uuring on tervete naiste puhul leidnud seose aminohapete ja vähenenud ateroskleroosi (arterite kõvastumine) riski vahel. Aminohapped, mida toodab keha või manustatakse toidus oleva valgu kaudu, on eluliselt tähtsad keha kudede kasvamiseks, parandamiseks ja hooldamiseks. Kui varasemad uuringud on aminohappeid seostanud madala vererõhuga, siis antud uuring proovis välja tuua teisi potentsiaalseid kasulikke kardiovaskulaarseid toimeid. Uuring, milles osales 1898 tervet naissoost kaksikut vanuses 18-75, avaldati ajakirjas “Journal of Nutrition”. Naised tegid läbi toitumisega seotud testid, mille käigus analüüsiti toite, mis sisaldasid seitset kindlat aminohapet (arginiin, tsüsteiin, glutamiinhape, glütsiin, histidiin, leutsiin ja türosiin). Osalejaid uuriti seejärel mitmel erineval viisil ateroskleroosi ja arteriaalse jäikuse tuvastamiseks: üheks meetodiks oli tsentraalse süstoolse vererõhu kontrollimine. Pärast muutujate, nagu osalejate vanuse, kehamassiindeksi, suitsetamisharjumuste, suguvõsa südamehaiguse ajaloo ja medikamentide tarbimise kohandamist leidsid uuringu läbiviijad muuhulgas, et:

– valkude ja kõigi seitsme aminohappe suurem manustamine oli seoses madalamate ateroskleroosi näitajatega võrreldes osalejatega, kes manustasid valgu ja seitsme aminohappe väiksemaid koguseid;

– köögiviljaallikatest pärit aminohapete (nagu arginiin ja glütsiin) suurem manustamine oli seoses madalamate ateroskleroosi näitajatega võrreldes osalejatega, kes manustasid väiksemas koguses mainitud aminohappeid;

– kolme aminohappe (glutamiinhape, leutsiin ja türosiin) suuremas koguses manustamine loomsest allikast oli seoses madalamate ateroskleroosi näitajatega võrreldes osalejatega, kes manustasid väiksemas koguses mainitud aminohappeid.

Kirjeldatud uuring oli vaatluslik ning tulemuste tõestamiseks on vaja ka kliinilisi uuringuid. Siiski on oluline märkida, et aminohapped on olulised tervisliku toitumise koostisosad. Antud uuringus uuritud seitsmest aminohappest kuus on keha poolt toodetud. Leutsiin aga on asendamatu aminohape ning seda peab saama toidust. Aminohappeid saab erinevatest valku sisaldavatest toitudest – näiteks punane liha, kala, linnuliha, munad, piimatooted, oad, herned ja teraviljatooted.

Allikas: Aisle7.com